Ny solcelleteknologi gir lavere priser

Det skjer mye innen solceller, og de gode nyhetene er at denne teknologien blir stadig rimeligere for folk flest.

Bildet viser solceller på taket av en bolig

Lavere priser og ny teknologi gjør at solceller i dag er et godt alternativ for veldig mange. Innovasjonsleder Fredrik Tusvik Helle i Elkonor-bedriften EL 24 i Ålesund har god kompetanse på solceller og opplever stor pågang.

– Det har vært en vanvittig reduksjon på kostnadsnivået de siste ti årene, dette kan sammenliknes med den kraftige prisnedgangen som har vært på litiumbatterier. Produsentene kriger om å ha de beste produktene, og utviklingen av teknologien er revolusjonerende. I dag klarer vi utnytte 20-23 prosent av solenergien i form av solcellepaneler.

Les også: En guide til solceller

Lagre eller selge overskuddsstrøm – hva er mest lønnsomt?


Tusvik Helle sier at privatboliger kan regne med en produksjon på 20-30 prosent av totalforbruket. Når kundene spør om det kan lønne seg å montere solceller for å selge strøm tilbake til nettet, er han tydelig i sitt råd.

– Det lønner seg å bruke strømmen man produserer i så stor grad man klarer. Prisen for å kjøpe strøm er høyere enn prisen man får for å selge. Det finnes enkelte gode plussordninger, men på det jevne handler det om å tilby fornuftige anlegg som er lønnsomme for folk flest.

Hva så med overskuddet av strøm – bør man lagre det eller selge?

– Batteri til lagring av strøm er en stor investering, så i dag anbefaler vi å selge strøm man ikke klarer å bruke. I fremtiden kan nok forslag fra NVE (Norges vassdrag -og energidirektorat) på «rushtidsavgift» samt ytterlig reduksjon på batterikostnader gjøre batteri i bolig til et lønnsomt alternativ. Ofte produserer man jo en del strøm på den tiden av døgnet man ikke forbruker mest. Det finnes også løsninger der man lagrer energi i form av varmtvann eller varmer opp betongflater innendørs som holder på varmen lenge.

– Lønnsomheten avhenger av strømprisene

Ett av takene Elkonor-bedriften EL 24 har montert solceller på.

Det mange nok lurer på er hvor lenge man må ha et solcelleanlegg før det blir lønnsomt?

– Det avhenger helt av monteringskostnadene og strømprisene fremover. Vi så i år at strømprisene var veldig høye, og det forventes at strømprisene vil øke fremover. Utenpåliggende installasjoner har i dag en tilbakebetalingstid på 10-20 år. Med en levetid på opptil 30 år, vil en oppleve mange år med gunstig energiproduksjon.

Selv om det er penger å spare på egen strømproduksjon, møter EL 24 mange kunder som er mer opptatt av miljøaspektet og dette med å utnytte en fornybar ressurs. Produsentene har i dag stort fokus på å ha så små klimafotavtrykk som mulig. Man for eksempel gjenbruke 95 prosent av et brukt solcellepanel. Her ser du hvordan solcelleprodusenter skårer på vurderingen av ren produksjon.

Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.