Arbeidstilsynet har utarbeidet retningslinjer til godt lys på arbeidsplassen. Grunnen er at dårlig belysning kan gi belastningsskader og økt risiko for skader og ulykker.
For bedriften er det også viktig å være klar over at et godt arbeidsmiljø er med på å fremme både produktiviteten og resultatene. Undersøkelser har vist at elever ved skoler med lav belysningsstyrke opplever mer trøtthet. Derfor vil det være lønnsomt å fokusere på hvordan arbeidsplassen er belyst.
Godt arbeidslys handler om både nok og riktig lys. Arbeidsplassen må ha god allmenn- og punktbelysning. Presisjonsarbeid krever god punktbelysning som kan reguleres og tilpasses. Det kreves for eksempel mer lys nå man skal lese papir enn når man jobber foran en dataskjerm. Samtidig er det viktig at lokalene har god balanse i lysforholdet mellom arbeidsfelt og omgivelser. Hvis veggene og lokalene er mørke, kreves det mer belysning enn hvis overflatene er lyse. Arbeidstilsynet sier at forskjellen i lysstyrken ikke må være større enn 5;3;1. Helt konkret betyr det at passende belysningsstyrke i arbeidsfeltet kan være ca. 500 lux.
Godt lys handler også om å fjerne lys – eller blending. Blending er et vanlig problem på arbeidsplassen. Det kan være fra vinduer eller belysning, refleks fra pulten, bilder, dataskjermen eller vegger. Behovet for lys øker med alderen. For eldre er det også en utfordring med såkalt overgangsblending. Det betyr at øyet blir utsatt for store kontraster, for eksempel når man går fra et lyst til et mørkt rom. Konstant, behagelig lys er det beste for øynene.
Våre elektrikere kan hjelpe til med alt fra råd og veiledning til montering av best mulig lys på din arbeidsplass. Finn nærmeste Elkonor-elektriker.